Cerc pedagogic la școala postliceală sanitară a Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec”

Articol apărut pe site-ul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Cercurile pedagogice reprezintă o binevenită formă de perfecționare profesională în activitatea didactică. În ziua de prăznuire a intrării Maicii Domnului în Biserică, 21 noiembrie 2018, Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman a găzduit Cercul pedagogic nr. 15 – sănătate și asistență pedagogică, rezervat profesorilor din învățământul postliceal sanitar nemțean.

Liceul teologic romașcan funcționează în clădirea Seminarului Teologic ”Sfântul Gheorghe” din Roman, construită în etape succesive, între anii 1884 – 1926. Pe parcursul primei conflagrații mondiale (1916-1918), în această clădire a funcționat Spitalul Militar Francez, în imediata vecinătate a edificiului de sănătate etalon al județului Roman de odinioară, Spitalul Precista Mare, pe care Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și-a luat misiunea de a-l restaura în perioada următoare.

Începând cu anul 2014, în cadrul instituției de învățământ seminarial funcționează, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, o școală postliceală sanitară fără plată, formă de învățământ superior non-universitar, în care profesori, medici și maiștri instructori pregătesc asistenți medicali generaliști, în colaborare cu Spitalul Municipal Roman.

Oaspeți la această întâlnire au fost profesori de la Școala Postliceală Piatra-Neamț, Centrul de Studii European Piatra-Neamț, Școala Postliceală FEG Education Piatra Neamț, Școala Postliceală Sanitară Laureatus Târgu Neamț, Școala Postliceală Sanitară ”Moldova” Roman, Școala Postliceală Preuniversitaria Roman Mușat” Roman, precum și de la instituția amfitrion a manifestării. S-au susținut activități practice, referate cu conținut metodic și științific, pregătite de către profesorii de medicină generală. Accentul tematic s-a pus pe inserția forței de muncă instruite în instituțiile de învățământ medical nemțene, ocazie cu care s-a făcut și o prezentare a proiectului de renovare a Spitalului Precista Mare, ce se va realiza prin intermediul Fundației Melchisedec Ștefănescu, de către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

”În medicină și în învățământul sanitar, progresul este condiționat de astfel de colocvii, care, dincolo de aspectul lor formativ și științifico-didactic, sunt, la scara unui domeniu atât de complex precum medicina, veritabile mostre de eclesiologie practică. Îi mulțumim Înaltpreasfințitului Ioachim pentru inițiativa vizionară de a înființa școala postliceală sanitară în cadrul instituției de învățământ seminarial romașcan, precum și pentru faptul că este alături de noi de fiecare dată când îi cerem povața sau ajutorul” a declarat Arhim. Andrei Ioniță, profesor în cadrul școlii sanitare postliceale din cadrul Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” Roman.
(Pr. I. Amarinii)

Categories: Noutăți
laureatus

Fondata in anul 2013, Scoala Postliceala Sanitara”Laureatus”se doreste a fi una dintre cele mai importante institutii de invatamant , in domeniul sanitar si asistenta pedagogica, din Moldova.

Lasă un răspuns