Scurtă istorie a învățământului universitar european

Învățământul superior european a avut loc de sute de ani în școlile catedrale creștine sau în școlile monahale (scholae monasticae), în care călugării și călugărițele predau cursuri; dovezile acestor precursori imediați ai universității ulterioare în multe locuri datează din secolul al VI-lea. Cele mai vechi universități au fost dezvoltate sub egida Bisericii Latine de către bula papală ca studia generalia și poate din școlile catedralei. Cu toate acestea, este posibil ca dezvoltarea școlilor catedrale în universități să fi fost destul de rară, Universitatea din Paris fiind o excepție. Mai târziu au fost fondate și de Kings (Universitatea din Napoli Federico II, Universitatea Charles din Praga, Universitatea Jagiellonian din Cracovia) sau administrațiile municipale (Universitatea din Köln, Universitatea din Erfurt). În perioada medievală timpurie, majoritatea noilor universități au fost înființate din școli preexistente, de obicei atunci când aceste școli erau considerate a fi în primul rând locuri de învățământ superior. Mulți istorici afirmă că universitățile și școlile catedrale au fost o continuare a interesului pentru învățare promovat de mănăstiri.

Primele universități din Europa cu o formă de structură corporativă / breslă au fost Universitatea din Bologna (1088), Universitatea din Paris (c.1150, asociată mai târziu cu Sorbona) și Universitatea din Oxford (1167).

Universitatea din Bologna a început ca o școală de drept care preda ”ius gentium” sau dreptul roman al popoarelor, care era cerută în toată Europa pentru cei care apărau dreptul națiunilor incipiente împotriva imperiului și a bisericii. Revendicarea specială a Bologna față de Alma Mater Studiorum [este necesară o clarificare] se bazează pe autonomia sa, acordarea de diplome și alte aranjamente structurale, făcându-l cea mai veche instituție care funcționează continuu, independentă de regi, împărați sau orice fel de autoritate religioasă directă.

Categories: Noutăți
laureatus

Fondata in anul 2013, Scoala Postliceala Sanitara”Laureatus”se doreste a fi una dintre cele mai importante institutii de invatamant , in domeniul sanitar si asistenta pedagogica, din Moldova.